Skip navigation MENU

Trainingen

De handbikers en buddy’s van KWC Riverside Racing trainen in het zomerseizoen (april t/m oktober) tweemaal in de week, op maandag- en donderdagavond van 19:00 tot 20:30 uur. Wij hebben hiervoor de prachtige wielerbaan van KWC kampen voor ter beschikking. Uiteraard gaan we (wanneer er in de avond genoeg licht is) er ook op uit voor een rondje duur training door de omgeving.

Onze training vindt plaats onder leiding van Jan Oosterbroek, een ervaren paralympisch trainer in diverse sporten en zelf ook een fanatiek handbiker. Er wordt op verschillende niveaus training gegeven. Zo behoeft de wedstrijdrijder niet dezelfde training als de tour rijder. Daarom wordt er in samenwerking met de trainer altijd gekeken naar de wens van de handbiker en zo de training daar op afgestemd.

In het winterseizoen trainen we veel zelfstandig met onze eigen handbike in een Tacx (hometrainer). Daarnaast doen we deze tijd van het jaar veel aan krachttraining. 

Tijdens het zomerseizoen wordt er volgens een aantal principes getraind:

Overload principe: Dit is meer trainen dan je eigenlijk aankunt.

Supercompensatie: Het lichaam meer belasten dan dat het aankan, dan volgt er een rust periode. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd, kom je dus steeds een stukje verder.

Harmonie tussen arbeid en rust: Rust en herstel op elkaar afstemmen. Dit hangt af van je eigen getraindheid, herstelperiode, belastbaarheid, niveau, voeding, herstel bevorderende maatregelen en de natuurlijke aanleg.
Specifiek trainen: Je traint wat je wil verbeteren.

Wet van de verminderde meeropbrengst: Hoe hoger jouw trainingsniveau en hoe langer je traint hoe moeilijker het wordt om dit niveau nog verder op te krikken.

De trainingsvormen die Jan Oosterbroek gebruikt zijn de volgende:

– Sprinttraining: Dit zijn korte afstanden tot plm. 30 sec. Hierbij hoef je nog niet in de

verzuring te komen.

– Aerobe trainingen: Bij deze trainingen verbeter je het uithoudingsvermogen wat vooral

van belang is om je anaerobe trainingen te kunnen doen.

– Anaerobe trainingen: Hierbij maakt je lichaam melkzuur aan en heb je een langer

herstel nodig.

Mocht u interesse hebben om eens mee te trainen neem dan contact met ons op via handbike@kwc-kampen.nl of via het contact formulier. Dit is enkel mogelijk op afspraak. Mocht u na een keer meegetraind te hebben de smaak te pakken hebben kunt u ook tijdelijk gebruik maken van een leenfiets mocht deze voor handen zijn.

nl_NLDutch