Skip navigation MENU

NFF

De Nederlandse Fietscross Federatie organiseert districts- en nationale wedstrijden. Deze wedstrijden worden altijd op zaterdag gereden. Over het algemeen zijn de NFF wedstrijden iets laagdrempeliger dan de KNWU wedstrijden. Dit geldt zowel voor de rijders als de organiserende verenigingen.

De NFF is onderverdeeld in 4 districten: Noord, Oost, Midden en Zuid. KWC Kampen valt samen met 7 andere verenigingen onder district Midden. Deze verenigingen organiseren ieder jaar een competitie voor hun rijders. Voor beginnende fietscrossers zijn deze wedstrijden een ideale manier om kennis te maken met het wedstrijdrijden.

 • De wedstrijden beginnen om 10.00, van 8.30-9.45 is er de mogelijkheid om te trainen/ baan te verkennen.
 • Deelname aan een wedstrijd kost 2,- Aan het eind van het seizoen ontvang je een factuur voor het totaal aantal gereden wedstrijden en de federatiekaart, deze kost 10,- per seizoen.
 • De rijders worden ingedeeld op geboortejaar. Jongens en meisjes rijden samen, meisjes worden een jaar lager ingedeeld. Bijv. jongens 8 meisjes 9.
 • Om in aanmerking te komen voor een plek in het eindklassement moet je minimaal 6 wedstrijden gereden hebben. Van de 8 wedstrijden die je kunt rijden tellen er 7 mee voor je eindresultaat. Heb je in je allereerste wedstrijdseizoen geen 6 wedstrijden maar wel minimaal 3 gereden dan ontvang je een aanmoedigingsprijs.
 • In principe wordt elke rijder met een NFF-licentie, die regiowedstrijden rijdt, op de woensdag voorafgaand aan de wedstrijd door de clubvertegenwoordiger aangemeld. Indien je verhinderd bent dien je dit tijdig door te geven. Op de wedstrijddag dien je uiterlijk om 9.00 aanwezig te zijn.

Voor de rijders die iets meer uitdaging zoeken zijn er de Provinciale Kampioenschappen, dit zijn er ongeveer 10 per jaar, verdeeld over het hele land. Deze wedstrijden zijn zogeheten dagwedstrijden, dit betekent dat je niet fietst voor een klassement. Wel kan een rijder door deelname aan een minimaal aantal wedstrijden per seizoen, dit loopt van Pinksteren tot Pinksteren, zich plaatsen voor deelname aan het NK van de NFF.

 • De wedstrijden beginnen om 11.00. Voorafgaand aan de wedstrijd wordt er in 2 blokken getraind. Blok 1 rijders t/m 12 jaar 8.45-9.45, blok 2 rijders v.a. 13 jaar 9.45-10.45.
 • Deelname aan een wedstrijd kost 5,-. Dit dient vooraf betaald te worden aan de clubvertegenwoordiger. De voorinschrijving sluit op de vrijdag een week voor de wedstrijd om 19.00. Afmeldingen nadat de voorinschrijving gesloten is worden wel in rekening gebracht. Op de wedstrijddag zelf kan ook nog ingeschreven worden, dit kost 10,-.
 • Op de wedstrijddag dien je uiterlijk om 9.30 aanwezig te zijn.
 • De rijders worden ingedeeld op de leeftijd die de rijder op de dag van de wedstrijd heeft. Jongens en meisjes rijden apart.

Voor alle wedstrijden geldt:

 • Tijdens een wedstrijd moet je fiets voorzien zijn van zowel een stuurbord als een zijbord met je nummer erop. (de NFF heeft eigen nummers)
 • Het aanvragen van een nummer kan door het invullen van het inschrijfformulier. Daarnaast is een kopie ID-kaart, paspoort of zorgpas vereist voor het controleren van de opgegeven leeftijd.
 • Het dragen van een helm, handschoenen en clubshirt is verplicht. Een clubshirt is te bestellen via Jenny Marie Kloek.

KWC Kampen heeft twee clubvertegenwoordigers voor de NFF. Zij verzorgen de aanvraag van stuurbordnummers, houden de rijders op de hoogte van wedstrijden, regelen de inschrijvingen voor een wedstrijd en gaan naar vergaderingen van district midden. Verder zijn zij het aanspreekpunt voor de rijders tijdens de wedstrijden.

De wedstrijdreglementen en meer informatie over de NFF zijn te vinden op www.fietscross.org en www.fietscrossmidden.nl

Ben je enthousiast geworden en wil je graag NFF wedstrijden gaan rijden, vul dan het inschrijfformulier in. Een van de clubvertegenwoordigers zal dan contact met je opnemen.

Voor meer informatie of vragen neem gerust contact met ons op via onderstaand e-mail adres.

Jenny Marie Kloek
Monique van der Vegte
nff@kwc-kampen.nl