Europees kampioenschap fietscrossen 2013 Dessel in België

Europees kampioenschap fietscrossen 2013 Dessel in België.

Op zaterdag 13 juli ben ik vertrokken naar de EK eindronde in Dessel. Kijken hoe de KWC-ers het er van af gingen brengen. Het EK begint eigenlijk al op vrijdag met het Europees kampioenschap voor cruiser rijders maar bij de KWC heerst geen cruiser cultuur. Toch zijn er in het verleden wel rijders geweest die hier aan meededen en ook met resultaat. Ik kan nog herinneren dat Geoffrey Tessemakers tijdens het EK in Doetinchem in 1997 vice Europees kampioen was geworden. Maar wie weet wat er nog kan gebeuren binnen de vereniging. Tamar Vedder is vorige week al gesignaleerd op de KWC crossbaan rijdend op een cruiser. Je weet maar nooit.

De EK eindronden is altijd een heel spektakel. De beste rijders van alle categorieën van heel Europa bij elkaar. Met alles op en rond de baan. Een garantie voor een spektakel weekend en zeker de moeite waard om de vakantie mee te beginnen zoals in mijn geval. Eerst maar eens kijken op het terrein waar de BMX winkels staan. En dan uiteraard eerst even langs in de winkel van de Bensink BMX Gates voor de laatste nieuwtjes. In de shop staat Arno Kanis met hele leuke aanbiedingen. Voor de beginnende fietscrosser kun je voor heel weinig geld een nieuwe Intense crossfiets aanschaffen. Het lijkt wel of de crossfietsen ieder jaar goedkoper worden.

Dan door naar de baan en daar kom ik de familie Bijsterbosch tegen. Berry en Julian die inmiddels ook besmet zijn met het BMX virus. Het is goed om Julian hier ook te zien. Hij had zich deze dag natuurlijk voorgesteld in zijn fietscross kleding maar een blessure houd hem langs en helaas niet op de baan. Maar het gaat allemaal goed komen Julian.

Op weg naar de crossbaan kom ik de hoofdtrainer van de KWC Henry van de Vegt tegen. Henry is hier als trainer uiteraard voor de KWC-ers maar ook voor enkele rijders die hij namens VegtBMXsport persoonlijk begeleid. En ook signaleer ik Rudy van Dijk en Henk Tessemakers in de VIP ruimte. Het zal me niets verbazen dat hier alweer de eerste afspraken voor grote wedstrijden in of rond Kampen gemaakt zijn.

En dan de wedstrijden voor vandaag. Vandaag komen in actie de KWC-ers Justin van de Vegt, Manon Visser, Niels Bensink en Roy van den Berg. Allemaal super gemotiveerd.

Voor Justin is dit de eerste grote internationale wedstrijd. Het zat hem echter niet echt mee. Hij werd 5e in de eerste manche en het moest in de tweede manche dan maar gebeuren. Daar had hij de pech dat hij kwam te vallen. Helaas zat er geen vervolg voor hem in. De belangrijkste winst voor Justin is de ervaring die hij hier bij zo’n groot evenement heeft opgedaan.

Manon Visser liet zien dat ze zeker op zo’n groot toernooi thuis hoort. Ze had alleen de pech dat ze iedere keer net aan de verkeerde kant reed. Kwam ze er op het rechte eind weer naast, dan gingen ze weer met z’n 5-en door de bocht en kwam ze weer opgesloten te zitten. Dit keer zat het tegen maar Manon weet als geen ander dat als het mee zit ze hele mooie dingen kan laten zien. En dat ze zelfs de finale kan haalde. Dit jaar dus even niet maar volgend jaar zullen we zeker weer van horen.

En dan in de junior men klasse het KWC talent Niels Bensink. Hij blijft als sporter maar doorgroeien. Hij heeft in de Europese competitie genoeg wedstrijden gereden en maakt daardoor zelfs nog kans op een top 10 noteren. En dat hij een hele goede fietsbeheersing heeft liet hij dit weekend weer zien in de eerste manche. Iemand sprong bij het ingaan van de eerste bocht letterlijk achter op zijn fiets. Ja, ja u leest het goed. Hij wist de fiets toch onder controle te houden en dacht niet na en zette direct weer aan. Hij werd daardoor toch nog knap 4e in deze manche. En hij bleef deze dag goed rijden. In deze klasse rijden ze na de 3 manches zelfs een achtste finale. En die kwam Niels ook goed door. Echter in de kwart werd hij met het uitgaan van de eerste bocht naast de baan gedrukt. Voor hem zat het er voor vandaag erop. Maar de juniors en elite rijders rijden dit weekend 2 wedstrijden. Dus morgen een nieuwe kans voor hem.

Roy van den Berg ziet deze wedstrijden als voorbereiding op de Wereld kampioenschappen in Nieuw Zeeland. Hij rijd in de klasse elite men. Na zijn terugkomst op de BMX fiets aan het begin van dit seizoen komt hij naar mate het seizoen vordert hoe langer hoe meer in het juiste ritme. Hij kwam de manches ook goed door en ook hij moest achste finales rijden. Dat ging goed tot aan de halve finale. Deze halve moest hij laten schieten wegens fysiek ongemak. Maar het rijden zag er deze dag weer goed uit.

Voor mij zat de eerste BMX dag erop en wat heb ik er van genoten. De pauzes werden door Sonto op een leuke manier opgevuld. Want zeg nu eens zelf ………waar krijgen stevige mannen en stevige vrouwen nog positieve aandacht.  Uiteraard bij de BMX met speciale dank aan Sonto. Ook werden er diverse shirts het publiek ingegooid. Al met al leuke dingen die horen bij zo’n groot festijn.

De volgende dag weer vroeg op want vandaag stonden Tamar Vedder, Jordy Agues, Niels Bensink en Roy van den Berg aan het starthek. Tamar ook weer terug naar haar uitstapje naar het baanwielrennen (al is ze nooit echt weg geweest bij de BMX) is dit seizoen begonnen in de sportklasse dames. Jordy Agues heeft een Europese titel te verdedigen maar is op de weg naar het EK geblesseerd geraakt en de vraag is of hij al weer voldoende hersteld is. Uitgerekend op het EK maakt hij zijn rentree op de crossbaan. We gaan het beleven vandaag. En het zag er voor beide rijders van de KWC direct goed uit. Ze reden beiden de manches van voor mee. In de derde manche zag je Jordy wel een topje aanraken en zijn lichaam taal gaf wel aan dat zijn onderarm zeer gevoelig is. Maar beide rijders bleven er voor gaan. En zowaar kwamen ze ook beiden in de finale terecht. Eerst was Tamar aan de beurt. Tamar was iets minder goed weg maar haar eerste bocht was heel sterk. Ze kwam als tweede uit die eerste bocht en moest alleen Tessa Meerholtz voor laten gaan. Tamar hield haar plek vast en mag zich een jaar lang vice Europees kampioen noemen. Knap hoor en heel KWC is trots op haar. En als de bedrijven in Lelystad haar voor volgend jaar nu eens gingen sponsoren kan ze weer meedoen in de klasse elite woman waar ze in thuis hoort. DUS KOMOP LELYSTAD. En toen de finale van Jordy nog. En Jordy liet zien dat hij zijn kop er vandaag goed bij had. Hij had dusdanig last van zijn arm dat zijn start niet optimaal was. Hij schoot uit de clicks en er zat daarom vandaag gewoon geen podium plek voor hem in. Met het WK over 3 weken voor de boeg liet hij daarna de wedstrijd lopen om zijn onderarm niet extra te belasten. Maar hij mag wel trots zijn dat hij ondanks alles toch weer de finale heeft gehaald op dit Europees kampioenschap en daarop bij de beste acht van Europa hoort.

En dan de junior en elite men nog. Zowel Niels als Roy kwamen naar verwachting  de manches goed door. Beiden moesten hierna verder met een achtste finale. En hoewel de tegen stand alleen maar groter werd kwamen ze beiden toch weer in de halve finale terecht.

In deze halve finale raakte Roy van den Berg bij het ingaan van de eerste bocht uit balans en kwam te vallen. Het liep allemaal gelukkig goed af maar net als gisteren strandde hij dus in de halve. Niels Bensink liet nadrukkelijk zien dat hij 1 van de rijders is uit het talenten team die aan de poort van het nationaal team staat te kloppen. Hij knokte zich in deze halve naar een plek in de finale en in deze finale werd hij knap 5e. In de eindranking van dit Europese kampioenschap werd Niels uiteindelijk achtste. Een knappe prestatie. We gaan nog veel van hem horen.

Van de KWC gaan 3 rijders naar het Wereldkampioenschap BMX in Auckland in Nieuw Zeeland. Jordy Agues gaat meedoen in de sportklasse. Hij vertrekt dinsdag 16 juli. Hij heeft nog 3 weken om zijn arm verder te laten herstellen. Niels Bensink gaat in de klasse junior men van start en Roy van den Berg in de klasse elite men. Zij vertrekken donderdag 18 juli. We wensen de 3 KWC-ers uiteraard heel veel succes toe.

En voor de achter blijvers. Volgend jaar is het Europees kampioenschap in Denemarken maar het Wereld kampioenschap in de Ahoy in Rotterdam. Dus daar willen we natuurlijk allemaal aan meedoen. Toch? En anders kunnen de rijders zeker onze support vanaf de tribune gebruiken want dat het daar ook een spektakel gaat worden is nu al zeker.

R.E. Porter

  •  
  • delen
  • |
  •  
  • tweet
  • |
  •  
  • stuur door